Thursday, January 30, 2014

Gambar SemPoi PM Najib Dengan PM Turki..Cari Perkara Yang Pelik ?



Presiden Turki datang ke Malaysia. Jangan bandingkan isteri presiden Turki dengan Malaysia. Bersyukurlah PM anda melayu, walau tak tutup aurat, paling penting ialah melayu u know.





gambar sempoi pm najib dengan pm turki cari perkara yang pelik 1



Wednesday, January 22, 2014

sakit hati kee...terasa hati kee...




Bila hati disakiti ingatlah....

1. Allah Maha Penyayang - Dia sentiasa ada untuk menenangkan amarah dalam diri.

2. Allah akan menghapuskan segala dosa dan mengirim amalan-amalan baik orang yang menyakiti hati kita kepada kita.

3. Pasti ada hikmah disebalik yang terjadi. Mungkin ia sebagai titik perubahan atau anjakan paradigma dalam diri untuk kita menjadi orang yang lebih baik. 

4. Sebagai kafarah di atas segala dosa-dosa yang lepas. Mungkin syurga yang indah sedang menanti kita dan suami tercinta di akhirat kelak.

5. Pasti ada pembalasan Allah yang sedang menanti kepada mereka yang menyakiti kita, seperti pepatah Inggeris mengatakan " what goes around comes arounds".

6. Sebagai pengajaran yang bermakna dalam hidup untuk mematangkan fikiran dan menguji kekuatan iman untuk menghadapinya.

7. Allah menunjukkan kita siapa sebenarnya teman hidup yang sejati dan siapa sahabat yang benar-benar ikhlas membantu kita.

8. Allah menunjukkan kita siapa mereka yang sebenarnya - nampak seolah-olah baik, mesra atau wara' tetapi sebenarnya adalah batu api yang menyala-nyala.

9. Allah mengabulkan doa-doa kita dengan mudah dan menunaikan impian hidup kita. Sebagai contoh, Allah telah membuka pintu rezeki yang melimpah ruah dan menganugerahkan kita keluarga yang bahagia. Alhamdulillah.



maaf ya dan mintak izin copy paste tapi tak ingat tuan punya blog ni pulak...


** tapi aku ada terasa hati kahh...sakit hati kahhh...tapi kalau ada pun itu semua adalah lumrah kehidupan hati seorang manusiakan, kadang tercuit kadang-kadang terasa sikit...cuma yang pasti pandai-pandai lah untuk mengawalnya supaya jangan jadi geng dengan syaitan...












Terima Kasih Sudi Follow Dan Komen Sekadar Satu Coretan





Tuesday, January 21, 2014

firkete

Merhabalar degerli web sitesi okurlarimiz. Yogun talep üzerine sizlere bugün firkete makalesini paylasmaya karar verdik.



firkete 1
firkete 2  






firkete 3  






firkete 4






firkete 5  


firkete 6






firkete 7






firkete 8






firkete 9


firkete 10  firkete 11  firkete 12  firkete 13

Firkete ile yapılan bir şal (Kaynak = http://domihobby.ru/741-dvucvetnyy-sharf-svyazanyy-na-vilke.html )

=============================================================================================================

FİRKETEYİ BİRLEŞTİRME TEKNİKLERİ

firkete 14  firkete 15  firkete 16    firkete 17 

=================================================================================================================


firkete 18  firkete 19  firkete 20  firkete 21  firkete 22  firkete 23

Netten bir çok şal örnekleri

firkete 24  firkete 25  firkete 26  firkete 27  firkete 28  firkete 29  firkete 30  firkete 31    firkete 33  firkete 34  firkete 35  firkete 36  firkete 37  firkete 38  firkete 39  firkete 40












Ilgilenebileceginiz diger siteler : firkete baddaniyeler

Saturday, January 18, 2014

Catatan Untuk Sibambam Enam Bulan



Jika sehari tidak menulis terasa seperti ade yang tidak sempurna pada harinya..mungkin sudah menjadi habit kan. So godeklah jugak komputer buruk nie dengan memaksa buat kerja berat sikit ngan photo editing program dan sebagainya..hhihih..tinggal 2GB jer lagi space, bayangkan..huhuh






Ok..catatan untuk anak dara kecik nie...






catatan untuk sibambam enam bulan 1






Alhamdulillah 3.1.14 yang lepas sudah cukup 6 bulan.. sudah boleh bergolek-golek dengan aktifnya..kalau tak letak bantal keliling  memang boleh terjatuh tilam budak nie jawabnya.. skrang macam seperti hendak belajar merangkak atau duduk tengok gayanya..Siabang bila datang dekat adik memang adik sangatlah suka..dia plak asyik membuli dan main2 jer..kadang siadik seperti nak tunggang terbalik cuba merangkak nak pergi dekat abang..huhuh..bila adik baring dekat dia, boleh dia cakap.."I make her not to look like cow now"..sbb posisi merangkak kan mcm cow sikit kan..huhuhu






catatan untuk sibambam enam bulan 2






Diusia 6 bulan sidak bambam nie tak seperti abangnya dulu yang playful lagi friendly..tak takut ngan stranger..dak bambam nie cuma nak ngan kami bertiga sahaja..kalau orang lain yang tak dikenali cuba mengagahnya senyum pun tidak silap2 haribulan nangis kat situ..huhuh...kalau nak amek dokong memang jauh panggang dari api kalau dapat...yang bestnya kalau dengan kami bertiga dia memang murah ngan senyuman..pantang nampak...






Solid food plak..walaupun dah mula bagi 2 weeks before 6 months..namun tidak berapa rancak nampaknya kearah memakan nie..kadang nak habeskan 1 sudu besar pun susah..so teepaksalah bersabar dahulu slowly walaupun terpaksa membazirkan makanan yang tak dihabeskan..






Alhamdullillah dari segi tidur plak sejak masuk 6 bulan ni bertambah baik. Walaupun malam masih lagi bangun beberapa kali untuk menyusu, namun siangnya tidur agak panjang..dalam 3 kali sehari ade yang sampai 3 jam lamanya..bolehlah buat kerja umah aman sikit alhamdulillah.


Tuesday, January 14, 2014

ETLİ NOHUT


Yine uzun bir ara oldu. İhmalden değil bu aralar hep zorunlulukdan, bir oraya bir buraya derken bilgiyarın başına oturacak vaktim kalmıyor. Bundan sonra inşallah bir aksilik olmaz da bende normal hayata dönebilirim.                  

 Baharı yaşamadan kışa girdik birden, kışın en sevdiğim yemeklerden biridir nohut, pratik ve güzel.  


etli nohut 1 










 Malzemeler :


1 çorba kasesi nohut 


250 gr kuşbaşı et


1 adet kuru soğan


Zeytinyağ






Yapılışı:


Nohutu ılık su ile akşamdan ıslatıyorum. Soğuk sudan geçirip düdüklüye alıyorum kuşbaşı etleri ve zeytinyağını ilave edip kuru soğanı da bütün olarak ilave  ediyorum, tuzunu ve suyunu ayarlayarak düdüklüde 25 dk. Pişiriyorum.


Sunday, January 12, 2014

tunus işi patik örnekleri yapılışı

Merhaba sevgili web sitesi takipçilerimiz. Yogun istek üzerine sizlere bugün tunus işi patik örnekleri yapılışı makalesini paylasmaya karar verdik.

3 nu tığ şiş ve nako rekor kalınlığında ipler lacivert,mor,krem,yeşil.

26 zincir çekerek 4 sıra tunuş işi örüyoruz.sonra lale motifini uygulamaya başlıyoruz.isteyen sade veya başka desende koyabilir..lale motifi(17 sıra) bitince 2 sıra lacivertle örüp yeşili bağlıyoruz bu sfer ker sıra başında 1 ilmek bırakarak 9 ilmek kalana dek sırasıyla renkleri tek tek örüyoruz.


tunus isi patik ornekleri yapilisi 1


9 ilmek kalınca lacivert iple ilk eksilttiğimiz yere kadar baştaki bıraktığımız ilmekleri topluyoruz.


tunus isi patik ornekleri yapilisi 2



tunus isi patik ornekleri yapilisi 3


26 ilmeği tığımızda toplayıp yine her sırada tek ilmek bırakarak 9 ilmek kalana dek örüyoruz



3 defa aynı işlemi yapıyoruz.lacivert iple tığımızda 26 ilmek olunca başta yaptığımız gibi yeşil iple 1 sıra örüp bu sefer lale modelini tersten koyacağız.


tunus isi patik ornekleri yapilisi 4


ve lale modelini bitirip 4 sıra lacivertle örüp ilk aşamayı bitiriyoruz.


tunus isi patik ornekleri yapilisi 5


şimdi burun kısmını ortalayıp 8 yada 9 ilmek takıp her sırada sağına ve soluna batarak artırıp aynı anda kesiyoruz.9 ilmek sabit kalıyor.9 ilmeğin başından ve sonundan kenarlara batıp 1 ilmek alıp onuda 9 ilmeğin 1.siyle kesiyoruz.


tunus isi patik ornekleri yapilisi 6



tunus isi patik ornekleri yapilisi 7


bu şekilde topuk kısımıda dahil ayak bilek yerine kadar aynı işlemi yapıyoruz.en son ipi koparmadan ağız kısmını tığlayıp kordon geçirip bitiriyoruz..


tunus isi patik ornekleri yapilisi 8






tunus isi patik ornekleri yapilisi 9



Bu yazi ile alakali daha cok bilgi bulabileceginiz onerecegimiz bir web kaynagi : tunus işi patik örnekleri yapılışı